Vrei conexiuni neuronale mai rapide? Ziuabuna.ro iti spune ce sa cumperi din hipermarket!
Anumiți nutrienți influențeaza funcția cognitivă, protejand creierul, asa cum este hrana bogată în vitamine, minerale, în antioxidanți. În schimb, dacă alimentația noastră conține preponderent zaharuri, produse rafinate, procesate, acestea vor amplifica stresul oxidativ și inflamația.
Mai mult, sunt studii care demonstrează că există o legătură directă între alimentația bogată în zaharuri rafinate și buna funcționalitate a creierului, aceastea putând favoriza chiar și apariția unor afecțiuni ale sănătății mentale, de tipul depresiei.
Peștele gras
Somonul sălbatic, macroul și sardinele sunt bogate în acizi grași Omega-3, de care creierul are nevoie în fiecare zi.
Creierul este 60% grăsime, iar studiile arată că acizii grași de tipul DHA pot îmbunătăți memoria și abilitățile cognitive. Mai mult, proprietățile anti inflamatorii ale Omega-3 pot ajuta în cazul diagnosticului de ADHD.
Fructele de pădure
Fructele de pădure, ca este vorba de fragi sau afine, sunt bogate în antioxidanți care ajută la îmbunătățirea memoriei, dar conțin și zaharuri naturale (care se metabolizează în glucoză, necesară pentru creier) și fibre. Putem să le consumăm atunci când este sezonul lor, dar le putem păstra și la congelator, pentru iarnă.
Nucile
Poate nu întâmplător au forma unui creier: nucile conțin proteine și grăsimi sănătoase, de tipul acidului alfa linoleic. Acesta susține atât buna funcționare a sistemului cardiovascular, cât și pe cea a creierului.
Photo by Ive Erhard on Unsplash