Suplimentele alimentare ar trebui sa completeze alimentele pe care le consumam. Corpul are nevoie pentru a functiona corect de un ansamblu intreg de vitamine si minerale si nu le poate asimila in intregime din alimentatie. Daca organismul este perfect capabil, spune DaciaPlant.ro, sa faca fata unor perioade scurte in care anumite vitamine si minerale sunt insuficiente sau lipsesc din dieta, prin punerea in functiune a rezervelor sale si a unor terte mecanisme de actiune, carentele indelungate se reflecta direct, negativ, in starea noastra de sanatate. Vitaminele sunt compusi organici care sunt necesari pentru functiile corporale ale cresterii si alimentatiei. Acestea sunt necesare in cantitati mici zilnic, deoarece organismul nu le poate stoca. Ele nu pot fi produse de organism, de aceea trebuie sa le luam din surse externe.
In general insa, cu modificarile stilului de viata actual multi oameni nu primesc o cantitate adecvata de vitamine esentiale. Situatia este aproape si in cazul mineralelor, acestea fiind esentiale pentru performarea anumitor functii vitale ale organismului. Corpul foloseste minerale pentru mentinerea sanatatii oaselor, muschilor, inimii sau creierului. Mineralele sunt, de asemenea, importante pentru fabricarea enzimelor si hormonilor. Exista doua tipuri de minerale: macromineralele si urmele de minerale. Aveti nevoie de cantitati mai mari de macrominerale. Acestea includ calciu, fosfor, magneziu, sodiu, potasiu, clorura si sulf. Aveti nevoie doar de cantitati mici de urme de minerale. Acestea includ fier, mangan, cupru, iod, zinc, cobalt, fluor si seleniu. Majoritatea oamenilor obtin cantitatea de minerale de care au nevoie consumand o varietate de alimente. Pentru a fi cu adevarat eficiente, vitaminele si mineralele trebuie sa provina din surse organice, adica sa fie extrase direct din produse care se gasesc in natura. De exemplu, vitamina C organica provine din fructe sau anumite plante, iar magneziu si calciul organic provin din alge marine. Cele sintetizate in laborator nu au o complianta la fel de buna ca cele naturale, organismul tinzand sa le elimine mai rapid si nerecunoscand anumiti compusi ai acestora.
Suplimentele naturale pot fi o cale excelenta de mentinere a sanatatii, atata timp cat contin ingrediente de calitate, cu o cantitate optima de substante active, iar formulele complexe sunt gandite de specialisti in medicina si farmacie care inteleg in profunzime modul in care functioneaza organismul uman si efectele diferitelor tipuri de substante asupra acestora.
Cum luam suplimentele naturale
- Pentru ca efectele sa apara, in general suplimentele din plante trebuie luate timp de cel putin doua saptamani. Este esential sa invatati sa luati regulat suplimentele, altfel nu vor aparea efectele dorite.
- Daca doriti sa combinati mai multe suplimente alimentare, introduceti-le pe rand, la o distanta de o saptamana una de cealalta, pentru a vedea daca va simtiti bine cu fiecare dintre suplimentele nou introduse sau poate este nevoie numai de o ajustare a dozei.
- Multi intreaba cand se iau suplimentele alimentare. In functie de suplimente, acestea se iau inainte mesei sau dupa masa, de aceea este esential sa cititi prospectul si sa respectati indicatiile din acesta.
- Suplimentele bazate pe planta integrala sunt procesate exact ca orice mancare, prin procesul de digestie, iar extractele din plante actioneaza mult mai rapid. In functie de problema de sanatate pe care o aveti, veti opta pentru una sau alta din forme. Cel mai bine este sa va adresati unui medic specialist in terapii naturiste care va va indica cel mai bun supliment.
- Comprimatele din plante aduc deseori un efect mai rapid decat capsulele deoarece apare o degustare instantanee a plantei odata introdusa in cavitatea bucala care determina secretia anumitor enzime cu rol important in asimilarea plantei.
- Este bine sa luati un supliment natural timp de trei luni, iar apoi sa opriti administrarea acestuia pentru o perioada. Ulterior, daca simtiti nevoia, puteti relua administrarea dupa o pauza.
Photo by Laurynas Mereckas on Unsplash
[…] au, de asemenea, o mare varietate de vitamine și minerale. Acestea sunt bogate în iod, cupru, fier, vitamine din complexul B. De asemenea, […]