„Doctorul viitorului nu va mai trata corpul uman cu medicamente, ci mai degrabă va vindeca și preveni boala cu nutriție.” – Thomas Edison

Inima, încercată din greu. De ce mulți oameni fac infarct de Sărbători?

Un cocktail pentru unii mortal, din păcate: alimente și alcool în exces, care dăunează funcționării inimii. Preparatele de Sărbători au adesea mai mult sodiu, ceea ce duce la o creştere a tensiunii arteriale.

Deși cercetătorii nu pot explica cu exactitate cauza, atacurile de cord sunt mai frecvente în perioada sărbătorilor. Posibilele motive, potrivit Asociației Americane a Inimii, ar putea fi schimbările bruşte şi nesănătoase în alimentaţie, consumul mai mare de alcool, stresul din interacțiunile cu familia, tensiuni financiare, etc.

Mai mult decât atât, mai mulți oameni pot ignora semnele și simptomele unui atac de cord în timpul sărbătorilor, considerând că sunt doar momente de stres. În SUA, numărul deceselor cauzate de boli de inimă crește cu 5% în timpul sărbătorilor din decembrie și Anul Nou, potrivit unui studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea din California, San Diego și Tufts University. Spitalizările zilnice pentru insuficiență cardiacă pot crește cu 33% în cele patru zile după Crăciun, potrivit unui studiu separat.

Într-un studiu suedez publicat anul trecut, cercetătorii au cercetat cauza a 283.014 de atacuri de cord care au avut loc în Suedia între 1998 și 2013. Ei au descoperit că, în comparație cu cele două săptămâni înainte și după Crăciun, riscurile de atac de cord au fost cu 37% mai mari în Ajunul Crăciunului, cu 20% mai mare în ziua de Anul Nou și cu 15 la sută mai mare în ziua de Crăciun. Studiul a fost observațional, ceea ce înseamnă că autorii nu au tras concluzii ferme de cauză-efect.

Photo by Elevate on Unsplash

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *