Varza este bogată în vitamine, minerale, dar și în fibre. Varza roşie are o valoare nutritivă chiar mai mare decât cea verde. Are mai mulţi antioxidanţi şi o cantitate mai mare de vitamina C, de cel puţin cinci ori mai mare. De asemenea, conţine mai mult carotenoid.
Valori nutriționale
Doar 1 cană (89 de grame) de varză crudă conține:
Calorii: 22
Proteine: 1 gram
Fibre: 2 grame
Vitamina K: 85% din DZR
Vitamina C: 54% din DZR
Folat: 10% din DZR Mangan: 7% din DZR
Vitamina B6: 6% din DZR Calciu: 4% din DZR
Potasiu: 4% din DZR Magneziu: 3% din DZR
Recomandată în diete
Varza conține, potrivit Libertatea, de asemenea, cantități mici de alți micronutrienți, inclusiv vitamina A, fier și riboflavină. În plus, varza este bogată în fibre și conține antioxidanți puternici, inclusiv polifenoli și compuși de sulf. Menține sănătatea sistemului digestiv Varza este plină de fibre insolubile prietenoase cu intestinele, un tip de glucide care nu poate fi descompus în intestine. Fibrele insolubile ajută la menținerea sănătății sistemului digestiv prin adăugarea de volum în scaune și promovarea mișcărilor regulate ale intestinului.
Pe lângă faptul că este sănătoasă, varza este delicioasă. Poate fi consumată crudă sau gătită și adăugată la o mare varietate de feluri de mâncare, cum ar fi salate, supe și tocană. Această legumă versatilă poate fi chiar fermentată și transformată în varză murată. Numărul mic de calorii, precum și conținutul nutrițional ridicat fac din varză alimentul ideal în curele de slăbire. Pe lângă faptul că este adaptabilă la multe rețete, varza este extrem de accesibilă.Indiferent de modul în care pregătiți varza, adăugarea acestei legume crucifere în farfurie este o modalitate gustoasă de a vă ajuta sănătatea.
Photo by Eric Prouzet on Unsplash